Spoedgevallen
Bel 112 bij een levensbedreigende situatie!
Voor overige spoedgevallen kunt u het spoednummer van de praktijk bellen tel. 06-10742731.
Bij verwondingen of spoedeisende klachten kunt u de assistente bellen en vragen wanneer u kunt komen.
Indien nodig plannen wij u direct bij de huisarts op het spreekuur.
De praktijk is voor spoed telefonisch de gehele dag bereikbaar van 8:00 tot 17:00 uur.
De balie is geopend op werkdagen tussen 8:00 en 10:00 uur , 10.45 en 12.00 uur en tussen 14:00 en 17:00 uur.
Openingstijden
De praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag:
van 8.00 uur tot 17.00 uur |
De balie is gesloten:
van 10.00 uur tot 10.45 uur
van 12.00 uur tot 14.00 uur
Voor het maken van afspraken en het opvragen van uitslagen heeft de telefoon voorrang boven een bezoek aan de balie. Aan de telefoon is de privacy beter beschermd en de wachttijd aan de telefoon is over het algemeen korter dan de wachttijd aan de balie.
Afspraak maken
Spreekuur op afspraak
Het spreekuur wordt gehouden op iedere werkdag. Voor het spreekuur maakt u vooraf een afspraak. U dient voor een afspraak de praktijk te bellen op telefoonnummer 0546-815546. Dit kan op werkdagen tussen 8:00 en 10:00 uur en tussen 15:30 en 16:30 uur. Als u belt, hoort u een keuzemenu: toets 1 voor het melden van een spoedgeval en toets 2 voor de assistente. 3 voor herhaalrecepten.
Bij het maken van een afspraak zal de assistente vragen naar de reden van uw contact. Ze doet dat om zo goed mogelijk een inschatting te maken van de aard en spoedeisendheid van uw klachten. Zij is voor deze taken opgeleid. De assistente is, net als de huisarts, verplicht om vertrouwelijk met uw informatie om te gaan.
Meerdere klachten? Voorkom wachten!
Uw huisarts heeft 10 minuten per afspraak. In die tijd gebeurt veel: uw dossier inlezen, met u praten en u onderzoeken, de bevindingen en de behandeling bespreken en dat noteren in uw dossier.
Als u meerdere klachten wilt bespreken met de huisarts, kunt u dat bij het maken van de afspraak vertellen aan de assistente. Zij reserveert dan meer tijd voor u in de agenda van de huisarts.
Zo zorgen we er samen voor dat er voldoende tijd is voor uw klachten.
Wilt u tips over hoe u zich kunt voorbereiden op een afspraak met de huisarts? Klik hier
Telefonisch spreekuur
Telefonisch terugbelspreekuur
Voor het telefonisch spreekuur kunt u een afspraak maken tussen 8:00 en 10:00 uur. U wordt dan dezelfde dag nog door uw huisarts teruggebeld. Telefoonnummer: 0546-815546.
Uitslagen
Voor uitslagen van bijvoorbeeld röntgen- en bloedonderzoek kunt u ons bellen tussen 10:45 uur en 12:00 uur en van 14:00 uur tot 16:00 uur.
Andere spreekuren
Assistentenspreekuur
- Wratten aanstippen
- Oren uitspuiten
- Injecties
- Uitstrijkjes voor bevolkingsonderzoek
- Hechtingen verwijderen
- Bloeddrukcontrole
- Hart- en vaatziekte spreekuur
- Diabetescontrole
- Diabetescontroles
- COPD controles
- Hart- en vaatziekte spreekuur
- Ouderenzorg
Praktijkondersteuner GGZ
- Ondersteunende gesprekken
- Hulp bij verslaving en/of middelengebruik
Huisbezoek
Wanneer het niet mogelijk is om zelf naar de praktijk te komen, dan kan de huisarts u ook thuis bezoeken. Bijvoorbeeld omdat u te ziek, (tijdelijk) gehandicapt of slecht ter been bent.
Hiervoor kunt U bellen tussen 8:00 en 10:00 uur.
De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek afgelegd wordt.
In de praktijk zijn de mogelijkheden voor onderzoek en behandeling beter.
Het huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar het gewone spreekuur te komen.
Herhaalrecepten
Voor het aanvragen van recepten kunt u de praktijk bellen, tel. 0546-815546 ,toets 3.
Recepten die u voor 10:00 uur heeft aangevraagd, kunt u de volgende dag na 11:00 uur bij de apotheek ophalen. U kunt de receptenlijn 24 uur per dag bellen. (alleen NIET tijdens vakanties of op werkdagen als de praktijk gesloten is )Tijdens vakanties kunt u reguliere herhaalrecepten zonder recept ophalen bij de apotheek. Tel.nr. van uw apotheek staat op het medicijndoosje. (U hoeft dus niet te bellen naar de vervanger voor een recept).
Waarneming en diensten
Buiten kantooruren:
De waarneming ’s avonds, ’s nachts en in het weekend is geregeld door de
Centrale Huisartsenpost Almelo. Tel. 088-5880588
Iedere werkdag na 17:00 uur, op zaterdag en zondag en op feestdagen is de huisartspost geopend.
Houdt bij het maken van een afspraak uw verzekeringsgegevens bij de hand.
Het adres van de huisartsenpost is: Spoedpost Almelo, Zilvermeeuw 1.
De huisartsenpost is alleen voor spoedgevallen.
Waarneemgroep
De praktijk heeft de zorg tussen 8:00 en 17:00 uur tijdens afwezigheid met de waarneemgroep geregeld.
De waarneemgroep is verspreid over 3 locaties. Daardoor kunt u altijd terecht in de Titus Brandsmahof, bij de huisartsen Windmolenbroek aan de Zeearend, tegenover het ziekenhuis of bij dokter Timmer aan de Beethovenlaan 3, naast Hoog Schuilenburg. U wordt via het nummer van de eigen praktijk automatisch doorverbonden met een van de waarnemers. Belt u voor dezelfde klachten opnieuw als uw huisarts nog niet terug is, belt u dan direct met de huisarts waar u eerder door geholpen bent.
Praktijkassistente
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Het meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- suikercontrole
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- verstrekken van informatiefolders
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen 8:00 en 10:00 uur en tussen 16:00 en 17:00 uur.
Praktijkondersteuner Somatiek
Mirjam Eidhof en Mariska Boswerger zijn werkzaam in de praktijk als Praktijkverpleegkundige/ Praktijkondersteuner Somatiek (POH-s). Zij zijn van maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig en draaien ieder hun eigen spreekuren, maar nemen ook voor elkaar waar. Mirjam en Mariska begeleiden vooral mensen met chronische ziekten zoals Diabetes, COPD en hart- en vaatziekten. Voor deze groep patiënten zijn speciale zorgprogramma’s ontwikkeld samen met de huisartsen in de regio en andere betrokken zorgaanbieders. Op de website van FEA-Almelo vindt u meer informatie over deze ziektes en de zorgprogramma’s.
Diabetes Mellitus (DM)
Wanneer u Diabetes Mellitus (in de volksmond suikerziekte) heeft, is uw lichaam onvoldoende in staat de bloedsuiker spiegel op een normaal pijl te houden door een tekort aan insuline. Daardoor blijft er te veel suiker (glucose) in het bloed (hyperglycemie). Dit kan klachten veroorzaken, zoals: vermoeidheid, dorst, jeuk, veel plassen, infecties en wazig zien. Op den duur kunnen er problemen ontstaan met uw ogen, nieren, zenuwstelsel, hart en bloedvaten.
Als bij u Diabetes wordt vastgesteld is het daarom heel belangrijk dat u goed wordt ingesteld op medicijnen en u aan een aantal leefregels houdt. Mirjam begeleid u hierin, daarvoor komt u gemiddeld elke 3 maanden op haar spreekuur. Indien u weinig medicijnen nodig heeft en stabiele bloedsuikerwaarden heeft kunt u ook bij een assistente op het spreekuur geplaatst worden.
De leefregels bestaan uit gezond eten, stoppen met roken, regelmatig bewegen en het innemen van de juiste medicijnen. Door u goed aan uw leefregels te houden krijgt u een betere conditie en kunt u complicaties, bijkomende ziektes zoals hart- en vaatziekten en beschadiging aan de zenuwuiteinden verminderen of zelfs voorkomen.
Voor meer informatie over Diabetes:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:173505&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa
COPD
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een ziekte waarbij u constant last van uw longen heeft. De luchtwegen zijn vernauwd, waardoor vrij ademen niet mogelijk is.
COPD is een verzamelnaam voor de chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken. Daardoor zijn deze onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen dus niet meer.
De behandeling van COPD bestaat zeker niet alleen uit medicijngebruik. Wat nog veel belangrijker is, is een gezonde manier van leven. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en gezond eten dragen allemaal bij aan een betere conditie. Hierbij zal Mirjam u begeleiden. Om de voortgang van de COPD te volgen, ziet ze u 1 a 2 keer per jaar. Een longfunctietest kan onderdeel van het onderzoek zijn.
Voor meer informatie over COPD:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:173507&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa
Cardiovasculair Risico Management (CVRM)
Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten in Nederland. Het gaat daarbij om ziekten als pijn op de borst (angina pectoris), hartinfarct, beroerte en perifeer vaatlijden (in de benen).
De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Bij atherosclerose hechten vetten en cholesterol zich vast aan de binnenkant van het bloedvat. Hierdoor wordt het bloedvat nauwer en wordt de bloedstroom belemmerd. Als de vernauwing erg groot wordt, komt er te weinig of helemaal geen bloed meer bij de achterliggende organen (bijvoorbeeld het hart of de hersenen). Een hart- en vaatziekte kan het gevolg zijn. Het kan ook zijn dat een stukje van de vernauwing beschadigt. Het lichaam probeert dit te verhelpen door het gat met een bloedstolsel te dichten. Als dit bloedstolsel loslaat, kan dit door de bloedstroom worden meegevoerd en in een kleiner bloedvat vastlopen. Er ontstaat dan een afsluiting op een andere plaats in het lichaam. Het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten wordt aangeduid met de term ‘cardiovasculair risicomanagement’ (CVRM). Bij CVRM gaat het er om dat de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte zo klein mogelijk wordt gemaakt of om de al bestaande hart- of vaatziekte niet te laten verergeren. De spreekuren voor CVRM-patienten zullen meestal door de assistenten worden gedaan, maar het kan ook zijn dat u een afspraak bij Mirjam of Mariska heeft. Voor meer informatie over wat CVRM is: http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:180688&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa |
Overige werkzaamheden POH-s
Naast de chronische zorg houdt de POH-s zich bezig met de ouderenzorg binnen de praktijk, voert zij longfunctie- en andere onderzoeken uit op verzoek van de huisarts en begeleid zij mensen om te stoppen met roken. Een consult met de praktijkondersteuner of assistente wordt altijd teruggekoppeld naar de huisarts.
Voor meer informatie over ouderenzorg:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:180689&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa
Praktijkondersteuner GGZ
Marjolein ter Horst is elke maandagmiddag, dinsdag en donderdagmiddag werkzaam in de praktijk als Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).
U kunt door uw huisarts naar haar verwezen worden wanneer er sprake is van (dreigende) psychische problemen. Voorbeelden hiervan zijn: overbelasting, problemen in de thuissituatie, relatieproblemen, verslavingsproblemen, assertiviteitsproblemen, eenzaamheidsproblemen, rouw, angst- of depressieve klachten en klachten na een ingrijpende gebeurtenis.
Ook wanneer u al langere tijd medicatie slikt, die verband houdt met psychische klachten (bijvoorbeeld slaapmedicatie, anti-depressiva of rustgevende medicatie) en hier mee wilt stoppen (afbouwen), kan een gesprek met haar nuttig zijn.
De POH-GGZ is er voor alle leeftijdsgroepen. In eerste instantie, probeert zij samen met u, in een eerste gesprek uw klachten op een rij te zetten en te kijken, welke factoren meegespeeld hebben in het ontstaan en van uw klachten.
Ook probeert zij samen met u helder te krijgen, wat er volgens u moet gebeuren om uw klachten te verminderen zodat u zich weer prettiger gaat voelen. In veel gevallen kan dit middels een aantal gesprekken binnen de huisartsenpraktijk.
Soms is het echter zo, dat de problematiek elders beter behandeld of begeleid kan worden (bijvoorbeeld door een psycholoog of het Algemeen Maatschappelijk Werk). Mocht een verwijzing beter lijken, dan gebeurt dat natuurlijk altijd in overleg met u.
Verslavingszorg
Maakt u zich zorgen over het gebruik van alcohol of andere verslavende middelen, dan kunt u hierover in gesprek gaan met onze praktijkondersteuner. Zij kan u ondersteunen bij het minderen en/of stoppen.
De praktijkondersteuner heeft net als de huisarts en andere medewerkers in de praktijk een geheimhoudingsplicht. Een gesprek met de praktijkondersteuner wordt wel altijd teruggekoppeld naar de huisarts.
U kunt rechtstreeks, via de website of na overleg met de huisarts via de assistente een afspraak met Marjolein ter Horst maken.
Inschrijving niet mogelijk
De praktijk is geopend voor nieuwe inschrijvingen voor bewoners van de gemeente Almelo in straten met de volgende postcodes: 7601 – 7604 – 7605 – 7606 – 7609 – 7611 en inwoners van Bornerbroek.
Om u te kunnen inschrijven hebben wij uw gegevens nodig en het medisch dossier van uw huidige huisarts. Om in te schrijven kunt u het inschrijfformulier bij de praktijkbalie ophalen en bij inlevering van het formulier graag ook uw identiteitsbewijs meenemen. Na inschrijving verzoeken wij u, uw huidige huisarts te vragen het dossier naar ons op te sturen.