Mirjam Eidhof is werkzaam in de praktijk als Praktijkverpleegkundige/ Praktijkondersteuner Somatiek (POH-s). Zij is van maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag aanwezig en draait haar eigen spreekuren. Op vrijdag werkt Mariska Boswerger als POH-S bij ons op de praktijk. Mirjam en Mariska begeleiden vooral mensen met chronische ziekten zoals Diabetes, COPD en hart- en vaatziekten. Voor deze groep patiënten zijn speciale zorgprogramma’s ontwikkeld samen met de huisartsen in de regio en andere betrokken zorgaanbieders. Op de website van FEA-Almelo vindt u meer informatie over deze ziektes en de zorgprogramma’s.
Diabetes Mellitus (DM)
Wanneer u Diabetes Mellitus (in de volksmond suikerziekte) heeft, is uw lichaam onvoldoende in staat de bloedsuiker spiegel op een normaal pijl te houden door een tekort aan insuline. Daardoor blijft er te veel suiker (glucose) in het bloed (hyperglycemie). Dit kan klachten veroorzaken, zoals: vermoeidheid, dorst, jeuk, veel plassen, infecties en wazig zien. Op den duur kunnen er problemen ontstaan met uw ogen, nieren, zenuwstelsel, hart en bloedvaten.
Als bij u Diabetes wordt vastgesteld is het daarom heel belangrijk dat u goed wordt ingesteld op medicijnen en u aan een aantal leefregels houdt. Mirjam begeleid u hierin, daarvoor komt u gemiddeld elke 3 maanden op haar spreekuur. Indien u weinig medicijnen nodig heeft en stabiele bloedsuikerwaarden heeft kunt u ook bij een assistente op het spreekuur geplaatst worden.
De leefregels bestaan uit gezond eten, stoppen met roken, regelmatig bewegen en het innemen van de juiste medicijnen. Door u goed aan uw leefregels te houden krijgt u een betere conditie en kunt u complicaties, bijkomende ziektes zoals hart- en vaatziekten en beschadiging aan de zenuwuiteinden verminderen of zelfs voorkomen.
Voor meer informatie over Diabetes:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:173505&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa
COPD
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een ziekte waarbij u constant last van uw longen heeft. De luchtwegen zijn vernauwd, waardoor vrij ademen niet mogelijk is.
COPD is een verzamelnaam voor de chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken. Daardoor zijn deze onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen dus niet meer.
De behandeling van COPD bestaat zeker niet alleen uit medicijngebruik. Wat nog veel belangrijker is, is een gezonde manier van leven. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en gezond eten dragen allemaal bij aan een betere conditie. Hierbij zal Mirjam u begeleiden. Om de voortgang van de COPD te volgen, ziet ze u 1 a 2 keer per jaar. Een longfunctietest kan onderdeel van het onderzoek zijn.
Voor meer informatie over COPD:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:173507&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa
Cardiovasculair Risico Management (CVRM)
Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende ziekten in Nederland. Het gaat daarbij om ziekten als pijn op de borst (angina pectoris), hartinfarct, beroerte en perifeer vaatlijden (in de benen).
De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Bij atherosclerose hechten vetten en cholesterol zich vast aan de binnenkant van het bloedvat. Hierdoor wordt het bloedvat nauwer en wordt de bloedstroom belemmerd. Als de vernauwing erg groot wordt, komt er te weinig of helemaal geen bloed meer bij de achterliggende organen (bijvoorbeeld het hart of de hersenen). Een hart- en vaatziekte kan het gevolg zijn. Het kan ook zijn dat een stukje van de vernauwing beschadigt. Het lichaam probeert dit te verhelpen door het gat met een bloedstolsel te dichten. Als dit bloedstolsel loslaat, kan dit door de bloedstroom worden meegevoerd en in een kleiner bloedvat vastlopen. Er ontstaat dan een afsluiting op een andere plaats in het lichaam. Het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten wordt aangeduid met de term ‘cardiovasculair risicomanagement’ (CVRM). Bij CVRM gaat het er om dat de kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte zo klein mogelijk wordt gemaakt of om de al bestaande hart- of vaatziekte niet te laten verergeren. De spreekuren voor CVRM-patienten zullen meestal door de assistenten worden gedaan, maar het kan ook zijn dat u een afspraak bij Mirjam of Mariska heeft. Voor meer informatie over wat CVRM is: http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:180688&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa |
Overige werkzaamheden Mirjam:
Naast de chronische zorg houdt Mirjam zich bezig met de ouderenzorg binnen de praktijk, voert zij longfunctie- en andere onderzoeken uit op verzoek van de huisarts en begeleid zij mensen om te stoppen met roken. Een consult met de praktijkondersteuner of assistente wordt altijd teruggekoppeld naar de huisarts.
Voor meer informatie over ouderenzorg:
http://www.fealmelo.nl/pages/default.asp?articleid=173498:180689&token=64644@NeiPejNaOcaRijMa